PIGMENTOVÉ SKVRNY

Pigmentové skvrny považuji za jednoho z největších strašáků všech žen, nejenom těch těhotných. Vytváří se především ze sluníčka, pokud si pokožku nedostatečně chráníme, ovšem vznikají i věkem, vlivem okolního prostředí… zkrátka postupem času se pigmentové skvrny začínají objevovat a jejich viditelnost podle mne rozhodně není důvodem k radosti. Co si budeme povídat: hyperpigmentace nejen v obličeji je jedním z ukazatelů postupujícího věku.

Sama již nějaké pigmentové skvrny v obličeji mám, přivodila jsem si je kdysi během plavání ve venkovním bazénu na ostrém jarním sluníčku. Protože jsem tehdy ve Spa byla výjimečně sama, nebyla jsem nalíčená (můj oblíbený make-up obsahuje SPF faktor) a nikdy by mě nenapadlo, kolik škody se může za tak krátkou chvilku během plavání ve venkovním bazénu na jarním sluníčku může stát. Dají se sice snadno zakrýt make-upem, ale i tak… byla bych radši, kdyby nebyly vůbec.

Od té doby jsem tedy byla nedobrovolně nucená začít řešit UVF ochranu v denních krémech i make-upech. Vyzkoušela jsem proto nesčetně krémů, sér, zesvětlujících per, korektorů atd. Ne všechny působily tak, jak výrobce uváděl v popisu.

Jak se říká, všechno zlé je k něčemu dobré. Díky tomu, že jsem zvyklá si pokožku před slunšním zářením už několik let chránit, jsem si z těhotenství neodnesla žádné další nové pigmentové skvrny, a to i přesto, že jsem se slunci nevyhýbala a absolvovali jsme několik dovolených. Pokud se chcete nevzhledným flíčkům v obličeji vyhnout či nechcete zvýrazňovat ty stávající, základem je nikdy nevynechat péči.

Dlouho jsem hledala denní krém s vysokým SPF, který nebude zanechávat nepříjemný film na pleti a zároveň ji poskytne dostatečnou ochranu. Pigmentbio Daily Care zesvětlující krém na pigmentové skvrny SPF 50+ od Biodermy jsem si zamilovala po prvním použití. Je lehký, příjemný na pleti. Používám ho každý den, po nanesení séra a před nanesením make-upu. Pokud stále hledáte svého favorita, doporučuji si zajít do lékárny pro vzorek na vyzkoušení. Přes léto nerada vrstvím hodně produktů, takže po vyčištění pleti nanáším ESTÉE LAUDER Advanced Night Repair. I když se jedná o noční protivráskové sérum, já ho používám výhradně po ránu. Nechám ho chvilku vstřebat do pleti a poté nanáším již zmiňovaný krém od Biodermy.

Dalším krokem, který nikdy nevynechám, je sjednocení pleti. Díky permanentnímu make-upu se nepotřebuji tolik líčit, ale make-up a pudr nevynechám nikdy.

Pokud vím, že mě čeká delší pobyt venku na slunci, volím Workout Makeup SPF 40. Tekutý make-up z řady CliniqueFit jsem si naprosto zamilovala, je odolný vůči potu i vlhkosti. Bohužel nás, které propadly jeho kouzlu, nebylo asi tolik, protože nejenom v Evropě, ale i ve Spojených státech už není na oficiálním webu v prodeji, takže pokud ještě někde seženete, neváhejte. Preferuji spíš hutnější make-upy, ale tenhle i přes velmi jemnou tekutou strukturu krásně rychle zaschne a hlavně dlouho drží, takže neznám lepší ochranu pokožky u moře či bazénu. Na rozdíl od mého oblíbeného EL má spíše mírné krytí, zakrývá viditelnější póry a nezpůsobuje pupínky. Stačí protřepat a nanést na pleť. Na běžné denní nošení jsem si oblíbila letní verzi mého nejoblíbenějšího make-upu ESTÉE LAUDER Double Wear Nude Water Fresh fluidní make-up SPF 30 (4N1 Shell Beige).

Nicméně ani vysoký SPF faktor neumí zázraky, takže se snažím obličej vystavovat přímým slunečním paprskům co nejméně, nosím kšiltovky či klobouky.

Jak už jsem zmiňovala, s hyperpigmentací zkušenosti mám a vůbec nesouvisejí s jiným stavem. Nejúčinnější metodou, kterou po konzultaci s dermatologem už delší dobu plánuji, je samozřejmě laserové odstranění, které je ideální provádět v zimě. Je u něj třeba počítat s drobnou rekonvalescencí a rozhodně se nedoporučuje ho absolvovat, pokud víte, že se brzo chystáte na dovolenou, kde budete opět vystaveni slunečním paprskům. Což je přesně ten důvod, kvůli kterému návštěvu kliniky neustále odkládám.

Naštěstí mám světlejší mapy pouze v oblasti čela, které se dají dobře vyzmizíkovat pomocí sér a krémů. Takže pokud řešíte stejnou, řekněme drobnější nedokonalost pleti, podělím se s vámi o svoje tipy, jak se s nimi dá díky domácí péči co nejlépe zatočit.

Alpha Arbutin 2% + HA

Sérum od The Ordinary, které efektivně zesvětluje pigmentové skvrny, jizvy po akné a snižuje produkci melaninu, je za mě asi ze všech vyzkoušených nejúčinnějším produktem. Používám ho 3x týdně vždy večer. Během dovolených, kdy byla moje pleť vystavená slunečnímu záření většinu dne, jsem ho nanášela každý den pobytu. Jedinou nevýhodou je za mě textura. Sérum přijde mi lepivé, zanechává zvláštní film na kůži, proto si nedovedu představit, že bych ho používala na den pod krém a make-up.

Estée Lauder Perfectionist Pro Rapid Brightening Treatment Ferment² + Vitamin C

Rozjasňující sérum proti pigmentovým skvrnám Estée Lauder Perfectionist Pro Rapid Brightening Treatment Ferment² + Vitamin C, mi přijde o fous méně účinné než předchozí zmiňované. Ale má mnohem příjemnější texturu, takže se dá používat i přes den pod krém a make up, pleť navíc krásně prozáří a sjednotí.

Tím, že je riziko hyperpigmentace v těhotenství mnohem větší, pořídila jsem si zesvětlující korekční sérum proti pigmentovým skvrnám Bioderma Pigmentbio C-Concentrate, jedná se o stejnou řadu, ze které používám i již zmiňovaný denní krém. Na rozdíl od předchozích dvou sér, která nanáším na celý obličej s výjimkou očního okolí, tento produkt používám lokálně, pouze na skvrny v dny, kdy pleti na noc dopřávám péči v podobě jiného séra, než je Alpha Arbutin 2% + HA od The Ordinary.

Většinou píšu, že doufám, že vás moje tipy z článku inspirují, ale v tomhle případě naopak doufám, že podobné problémy řešit nemusíte ;).

Užívejte letní dny a nezapomínejte, kdo maže ten jede, a tentokrát nemám na mysli lubrikační gely...

 


SHOP MY LOOK