STRIE

Víte, že nemám moc v oblibě nihilistický přístup k životu typu „nějak bude“, případně „uvidíme, to se nedá ovlivnit“. Jsem přesvědčená, že když nepodceníte přípravu a zjistíte si co nejvíce možných informací z nejrůznějších zdrojů, můžete předejít spoustě problémů, které vás pak budou zbytečně trápit a vy s jejich řešením budete ztrácet čas, který by se určitě dal využít určitě příjemnějším způsobem.

Dalším takovým strašákem, který stejně jako pigmentové skvrny, o kterých jsem tu už psala, trápí spoustu žen v těhotenství a po porodu, jsou strie – tedy jizvičky, které vzniknou popraskáním elastických vláken pokožky v hlubších vrstvách kůže. Bohužel stejně jako s hyperpigmentací, tak i se striemi už mám zkušenosti, které nesouvisí s tím, že se už několik měsíců těšíme na miminko. Několik jemných prasklinek, které jsou viditelné především tehdy, když jsem hodně opálená, mám na pravém boku z dospívání, kdy se mi rychle rozšiřovaly boky.

V těhotenství jsem proto nechtěla nic podcenit, s intenzivnější hydratací jsem začala ihned po zjištění těhotenství, i když jsem do čtvrtého měsíce nepřibrala a břicho žádné neměla. Prevence je základ. S postupujícím časem i kily jsem pravidelné mazání přidávala.  Dnešní článek vznikl na základě mých zkušeností, informace jsem čerpala z nejrůznějších článků, ale i od kamarádek. Není sponzorovaný žádnou společností a osobně si myslím, že neexistuje jeden super přípravek, který vás před striemi ochrání.  Ideální je najít si produkty, které vám vyhovují svojí konzistencí, takže vám jejich používání nebude otravovat život a budete se mazat opravdu pravidelně. Jsem totiž opravdu přesvědčená, že důležitější než to, čím se mažete, je jak často se mažete. Respektive jak dlouho po namazání zůstane kůže vyživená, což samozřejmě závisí na tom, jaký typ kůže máte.

Jsem zvyklá se mazat celkem pravidelně, i když neříkám, že úplně každý den. S většinou tělových krémů, másel a olejů mám problém, protože nesnáším pocit ucpané opatlané pleti, která nedýchá. Snažím se tedy po aplikaci jakékoliv hydratace trávit co nejvíce času v prádle či župánku, aby se daný produkt měl co největší šanci do kůže vpít a vyživit ji. V těhotenství jsem se naprosto zamilovala do Babydoll košilek, které jsou díky širokému střihu okolo břicha a boků pro všechny mazací rituály jako dělané.

Většina přípravků, které jsou určené proti striím, má poměrně mastnou konzistenci. Pokud čekáte letní miminko jako my, tak napatlat se olejem a na to si obléct hedvábné letní šaty není úplně ideální kombinace. Po ranní sprše jsem se mazala tělovým mlékem od La Mer. Moje kůže se necítila po natření nikdy lépe, takže i přes vyšší cenu ho ráda používám, v těhotenství tomu nebylo jinak. Druhým krémem, který mi vyhovoval svojí příjemnou konzistencí, takže jsem ho používala také po ránu, v průběhu dne a vždy jsem si s ním mazala břicho před cvičením, byl Hydratační krém pro budoucí maminky od značky Colief.

Venku a u bazénu jsem trávila v létě spoustu času, ale snažila jsem se být nejenom kvůli pigmentovým skvrnám, ale i kvůli mimču pod slunečníkem. K opálené pokožce jsem si tedy pomáhala tónovacím mlékem DermaSpa Summer Revived od Dove. V netěhotném stavu preferuji spíš samoopalovací krémy, ale tím, že jsem boky, břicho a prsa promazávala několikrát za den, chtěla jsem se vyhnout nejednotné barvě. Takže tónovací mléko mi přišlo jako lepší volba.

Bi-oil asi dlouze představovat nemusím. Mezi budoucími maminkami je velmi oblíbený. Spotřebovala jsem několik velkých balení, takže si určitě místo v dnešním článků zaslouží. Za menší nevýhodu považuji vysokou mastnotu, která se úplně nevpije, takže část přípravku otřete do oblečení či ložního prádla.

Vazelínu jsem vyzkoušela na doporučení kamarádky, která ji používala téměř výhradně během obou těhotenství a strie se jí vyhnuly. Přiznám se, že jít si koupit do lékárny obyčejnou vazelínu by mě asi nenapadlo, ale její účinky, a především vlastnosti mě moc mile překvapily. Jedná se o typ přípravku z kategorie ultra patlací a mega mastící, takže jsem ji používala vždy večer před spaním. Ale musím říct, že narozdíl od Bioilu, který se v průběhu noci vpil, byla kůže po probuzení mnohem vláčnější a hydratovanější. Vzhledem k neskutečně nízké ceně doporučujii vazelínu vyzkoušet všem těhotným a uvidíte, jak bude na vaší kůži fungovat. Ale já jsem během celého těhotenství nakonec spotřebovala možná víc balení vazelíny než Bi-oilu a byla jsem maximálně spokojená. Pokud stejně jako já nesnášíte sahání do krémů prstem, tak doporučuji koupit si tohle menší balení v tubě (standardně ji prodávají v lékárně ve větším klasickém šroubovacím plastovém bílém lékárenském obalu).

Dalším mazadlem, které mi přišlo fajn a ráda jsem ho používala, byl těhotenský pěstící olej od pro prevenci a redukci strií od Weleda. Má jiné složení než Bi-oil (základem je mandlový olej , olej z pšeničných klíčků a výtažek z arniky), takže mi přišlo fajn kombinovat obojí.

Samozřejmě na návrat do původní formy, než se budu moct po porodu vrhnout naplno do cvičení, si ještě chvilku počkám. O to víc se už tedy těším! 

Pokud bych měla shrnout do několika bodů, co se mi osvědčilo při předcházení strií v průběhu těhotenství, bylo by t následující:

Pravidelná hydratace; nečekejte do druhé poloviny těhotenství, ale čím dříve začnete mazat, tím lépe

• Nevěřte zázračným přípravkům, hledejte, zkoušejte, co bude vyhovovat nejvíce vám a vaší pokožce

• Hýbejte se, hlubší vrstvy pokožky k postupnému rozpínání připravíte tím, že budete pravidelně posilovat svalstvo břišní stěny

• Střídání teplé a studené vody při sprchování

• K lepší pružnosti pokožky přispívá kolagen, proto jsem před i během těhotenství používala Coolaloc.

 


SHOP MY LOOK