ŠESTINEDĚLÍ

Sdílení tipů pro pohodové šestinedělí je poměrně ožehavé téma, jelikož s každou ženou zamává poporodní turbulentní koktejl hormonů jinak (taky jsem si nemyslela, že to bude taková jízda, a BYLA !, dojímalo mě totiž naprosto všechno).

Pokud jste o šestinedělí slyšeli nebo četli, ať už v článcích nebo příspěvcích na sociálních sítích, všemožné odstrašující hrůzy, tak vás chci uklidnit, že to tak rozhodně být nemusí. Bohužel v Čechách má většina lidí takovou rozkošnou vlastnost, že když jim něco nevyhovuje a není to úplně podle jejich představ, tak o tom rádi často, dlouze a pochopitelně do detailů mluví. Když je naopak něco příjemné a perfektní, vlastně to přejdeme jako takovou samozřejmost, o které netřeba více hovořit…

Právě proto, že se jedná o veskrze individuální prožitky a pocity, budu s vámi sdílet pouze praktické tipy a zkušenosti, díky kterým se mi povedlo dostat do původní, téměř před předporodní formy (a tím myslím ve všech oblastech) ještě během šestinedělí.

ZAŘIĎTE SE PODLE SEBE

Všude se dočtete, že máte být v klidu, odpočívat atd. Upřímně, pokud by mě někdo chtěl zabít, nebo minimálně zhoršit můj stav, tak by mu stačilo mě donutit nic nedělat, nebo muset sledovat seriály v televizi. Oboje z duše nesnáším.

Každý tohle máme jinak, proto také nemám univerzální nevyžádané rady. Zařiďte se podle sebe, dělejte vše, co vás těší a na co se cítíte. Díky tomu se budete cítit mnohem lépe. Od příchodu z porodnice k nám chodily návštěvy, chodili jsme na procházky. Po cca 2-3 dnech doma jsme začali fungovat jako před malým, tedy co se týká denního režimu a činností atd… To, že „funguji normálně“, ačkoliv s pomocí léků na bolest, mi psychicky pomohlo mnohem víc než ležet, odpočívat a nechat se obskakovat… Když jsem tři týdny po porodu přišla do fitka, věděla jsem, že už bude dobře. Spíš než o cvičení se jednalo o protažení spojené se společenskou návštěvu, pozdravit známé, ukázat malého, ale i tak jsem měla pocit, že je vše skoro při starém…

TLUMENÍ BOLESTI

Moje zkušenost je taková, že hojení bolí mnohem víc než samotný porod. Nechci strašit, ale všude se dozvíte, co máte koupit miminku, jakou blbost si máte zabalit do porodnice. Ale nejlepší rada, kterou jsem dostala, bylo koupit si Diclofenac čípky proti bolesti. Asi na každém oddělení šestinedělí řeší potřeby maminek jinak. Každopádně já jsem byla vděčná, že se nemusím dožadovat tlumících léků, zobala jsem Paraleny z vlastních zásob a po příchodu domů jsem díky dvěma čípkům denně zvládala péči o malého i domácnost mnohem lépe.

Tak trošku mám pocit, že do porodu se vše točí okolo maminky. A po porodu, který je pro tělo extrémně náročný, se na rodičku zapomíná, vše se točí pouze a okolo děťátka. Rozhodně nechci péči o novorozence podceňovat nebo zanedbávat, ale pro mě bylo důležité věnovat každý den i chvilku sobě.

VITAMÍNY, ČAJE

Nejrůznější vitamínové suplementy jsem užívala před těhotenstvím i v době očekávání. Proto pro mě bylo naprosto samozřejmé si ještě před porodem objednat vitamíny a čaje, které mi pomůžou s návratem do poporodní formy. Možná to budete mít jinak, ale před porodem jsem měla rozhodně víc času vybírat a objednávat. Všechny doplňky stravy, zejména odvodňovací tablety, jsem si vzala s sebou do porodnice.

DUBOVÁ KŮRA

Pokud se nevyhnete nástřihu (což byl bohužel můj případ), doporučuji si ještě z porodnice objednat nebo nechat koupit dubovou kůru (stejně se cestě do lékárny nevyhnete, budete potřebovat 60% líh na ošetření pupíku miminka). Ačkoliv se nejedná o nic záživného, na co budete rády vzpomínat, sedací koupel v odvaru z dubové kůry opravdu funguje. Pokud chcete pomoct hojení, stojí za to si 1x až 2x denně sednou do škopíčku, jak by řekly naše babičky…

PÉČE O TĚLO A PLEŤ

Těhotenství je pro ženské tělo záhul, bez ohledu na to, kolik kilogramů celkem přiberete. Dá zabrat kůži na těle i pokožce v obličeji, péče o vaše tělo by proto neměla skončit s porodem. Osobně si myslím, že všechny ženy by si po porodu zasloužily pobyt v lázních, ale to se s péčí o miminko skloubit moc nedá… Každopádně i tak můžete dopřát svému tělu výživu, kterou si právem zaslouží, byť ne na profesionální úrovni. Pokud se vaše tělo rozhodne vyplavovat vše, co v něm být nemá, nejenom spodkem, doporučuji tuto masku od The Ordinary. Před porodem jsem si dávala pleťové masky 1x až 2x týdně, střídala jsem je podle aktuálních potřeb pleti. Po porodu jsem potřebovala plet čistit a čistit…

A taky maskovat spánkový deficit. Masku na oči pro intenzivní hydrataci pleti Clarins Hydra-Essentiel jsem si oblíbila před dvěma lety, kdy vystřídala v mojí koupelně dosavadní stálici, masku na oční okolí Sisley Eye Contour Mask (o čemž jsem vám tu už psala).

Masku která redukuje otoky a tmavé kruhy, oceníte, ať už si užíváte nespoutaných vášnivých nocí, nebo skáčete okolo miminka. Stejně tak funguje Hydrators & Oils Caffein 5 % od The Ordinary – sérum, které pomáhá redukovat vaky a tmavé kruhy pod očima a navíc se krásně vsakuje.

Oba produkty fungují skvěle. Pokud dlouhodobě vstáváte mezi čtvrtou a pátou ranní a zároveň nechodíte spát se slepicemi (což není můj případ – bohužel), nakonec se stejně bavíme spíše o zmírnění než vyřešení kruhů pod očima. Co si budeme, pytle pod očima jsou zkrátka never ending story...

CVIČENÍ

Na cvičení v šestinedělí najdete spoustu názorů, ať už řad laické veřejnosti, nebo od lékařů. Cvičila jsem celé těhotenství, ve fitku jsem byla na tréninku i den před porodem, takže 6 týdnů nic nedělat mi přišlo nemyslitelné. První týden jsem se pouze protahovala, ulevovala krční a bederní páteři. Po prvním týdnu jsem zařadila cviky na posílení pánevního dna. Po návštěvě a kontrole u fyzioterapeutky jsem od 3 týdne docházela 2x týdně na lehké tréninky do fitka. Zatímco malý oddechoval, ať už na již zmiňovaných trénincích nebo při cvičení doma, postupně jsem na intenzitě cviků přidávala. A po každém cvičení se cítila lépe a lépe.

PRÁDLO

Asi, je zbytečné, pro Vás, co čtete můj blog delší dobu zmiňovat, jak moc ráda mám krásné krajkové prádlo. Preferuji především tanga, o kterých si v šestinedělí můžete také nechat zdát (poporodní vložky do nich opravdu nedáte. : -) To, že musíte nosit klasické kalhotky a nejspíš (pokud kojíte) k tomu uzpůsobené podprsenky, neznamená že musí být ohavné, bavlněné atd. Výběr prádla v téhle oblasti, není příliš ohromující, ale pár hezkých kousků se najít dá.

PÁNEVNÍ DNO

Jelikož jsem cvičila po celou dobu těhotenství, doufala jsem, že se mi veškeré potíže tohoto typu vyhnou. Nechci vás děsit, rozhodně se to netýká každé ženy, ale já jsem si Černého Petra, jak se říká, zrovna v tomhle vytáhla… Trenažér na posílení svalů pánevního dna Perifit Kegel Exerciser jsem opravdu ocenila. Už brzy se proto s Vámi podělím o plnohodnotnou recenzi.

 


SHOP MY LOOK