NA CO SI DÁT POZOR PŘI DOVÁŽENÍ DÁRKŮ ZE ZAHRANIČÍ

Znám málo lidí, kteří neradi dostávají dárky. Myslím si, že většinu z nás potěší být obdarován, rozmazlován, a je jedno, jestli se jedná o maličkost, nebo opravdu velký dar. Myslím si, že důležitý je především ten pocit, že se cítíte výjimeční a víte, že někomu záleželo na tom vybrat něco, co vám vykouzlí úsměv na tváři (nebo se o to alespoň pokusil). Víte, že se netajím tím, že miluju dostávat dárečky, ať už ty krajkové, vibrující nebo třeba ty s monogramem. A tak tomu bylo vždy. Avšak vím, že můj blog přesto, že já už v této oblasti dávno nejsem aktivní, čtou slečny, které mají podobné zážitky, jako jsem měla já kdysi, nebo po nich touží. A tak jsem konečně zveřejnila článek, který jsem pro vás měla dlouho napsaný. Je o tom, jak byste správně měli nakládat s dary. Myšleno tak, jestli je musíte danit (bez ohledu na to, jak to obvykle v České republice je, jelikož se bavíme o tom, co je správné), plus jsem si dovolila s vámi posdílet několik praktických tipů, když jste obdarováni během cest v zahraničí. 

Pokud často objednáváte ze zahraničí, obzvlášť ze třetích zemí jako například Asie, Ameriky, či v poslední době i Velké Británie, tak jistě víte, že krom dopravy musíte platit taktéž DPH, či clo a pak se cena objednávky zvýší o nemalou částku. Nicméně jak je to s placením cla, či DPH, pokud si dovezete dražší kousek jako suvenýr, či dárek?

Hned na začátku znova připomenu, že se v tomto článku budu věnovat situaci, kdy si dovážíte dražší kousky ze zemí, které jsou mimo Evropskou unii, jinak často označované jako třetí země, mezi které poměrně nově spadá i Velká Británie. Takže vy, kteří si potrpíte spíše na eurovýlety a nakupování v Miláně, či v Paříži si můžete oddychnout.

Zdali se na vás vztahuje povinnost doplácet po návratu do Česka existuje vcelku jednoduchá odpověď. Bohužel na to málo kdo myslí a poté může být překvapen po průchodu letištní kontrolou. Ta pravděpodobnost je celkem malá, neb většina z nás nemá v patách slídivé novináře jako Monika Babišová, která zapomněla proclít kabelky po návratu z USA a vrhl se na ni celý internet. Ale, myslím, že je fajn vědět, jak je to správně a pak už se každý může zařídit podle sebe. 

Existují stanovené hranice ceny a ty určují výši poplatků. Pokud je vlastní hodnota zboží pod 22 eury nebo jejich ekvivalentem, nevztahují se na vás žádné poplatky. Pokud je cena v rozmezí 22 eur až 150 eur nebo ekvivalentní tomuto rozhraní po přepočtu, je nutno zaplatit DPH jehož sazba činí 21 %. Výjimka je, pokud se jedná o předmět, který by měl povahu osobního daru, toto je nutné uvést v celní deklaraci a poté se hranice 22 eur posouvá na 45 eur. No a pokud cena překročí hranici 150 eur, musíte zaplatit nejen DPH s onou sazbou 21 %, ale taktéž clo. Clo nemá jasně stanovenou procentní sazbou, je vypočítáváno podle toho, kam zboží spadá v příslušném seznamu Celní správy. Takže pokud budete chtít mít odhad, nakolik by vás clo mohlo vyjít, doporučuji mrknout na stránky celní správy a vyhledat si zboží právě v tom seznamu. Doporučuji si dát pozor na alkoholické výrobky, tabák, či tabákové výrobky a parfémy, či toaletní vody, zde je nutnost platit DPH a clo v každém případě.

S celní kontrolou se pak setkáte na letišti. Jakmile projdete pasovou kontrolou a vyzvednete si svá zavazadla, procházíte branami celní kontroly, zde buď deklarujete zboží k proclení a s celní kontrolou řešíte tyto poplatky, nebo nemáte žádné zboží k proclení. Nicméně i zde se můžete setkat se situací, kdy vás vyzvou k náhodné kontrole. 

Tenhle příběh se naštěstí nestal mně, ale protože aktérku znám osobně, dovolím si o něj s vámi podělit. Asi každá slečna, která vyměňuje svůj čas za odměnu, která na ni čeká v obálce v hotelovém pokoji, ráda dostává dárky. Krásné slečny zbožňují překrásné papírové tašky. Ať už se vydáváte na schůzku za finanční odměnu, nebo daná hmotná věc, například kabelka nebo cokoliv jiného, má být odměnou za schůzku v zahraničí, dávejte si pozor, v jaké podobě ji povezete zpátky. Moje kamarádka podcenila letištní kontrolu a stal se jí asi ten nejhorší scénář, který se může stát. Klient, se kterým se setkala, jí byl natolik okouzlen, že ji nad rámec všeho, na čem byli dohodnutí, vzal na nákupy. Kromě jiného jí pořídil opravdu hezkou kabelku. Protože pro moji kamarádku to v té době byla jedna z prvních cest, nejenom, že neměla příliš zkušeností, ale ani nebyla zvyklá dostávat podobné dárky. A tak si zkrátka schovala úplně všechno. A protože si kabelku nechtěla v kufru poškodit, nesla si ji do letadla v původním obalu, čímž myslím dust bag, krabici i papírovou tašku z obchodu snad včetně účtenky. Následně s ní kráčela přes letištní kontrolu, kde ji vyzvali ke kontrole. A možná právě proto, že byla opravdu mladá a nezkušená, nevěděla, jak zareagovat – zkrátka a dobře zaplatila za to neznalost. Ano, slyšíte dobře, musela doplatit částku z původní kupní ceny. Protože tak to je a má to tak správně být. 

Jak už jsem psala, záleží samozřejmě, o jaké zboží se jedná a jaké kupní hodnoty je. 

Každopádně, jelikož spousta z nás si ráda vozí suvenýry z dovolených, či možná spousta vás stejně jako já ráda létá do Spojených států nakupovat, v dnešním článku jsem se  s vámi chtěla podělit nejen o to, proč je dobré stříhat všechny etikety z nově zakoupeného oblečení, ale pokud byste chtěli být ultra poctiví, jak s přivezeným zbožím správně nakládat.

Výhodné nákupy jsou totiž velkým lákadlem a mohou mít spoustu podob. Protože, co si budeme povídat, nejvýhodnější je, když vám někdo dá kreditku a vy můžete jít nakupovat. Ale i když tohle štěstí nemáte, nakupujete třeba na dovolené s cílem ušetřit a pořídit si nové kousky výhodněji a za lepší ceny, než by tomu bylo u nás.

Kromě několika dárků jsem nikdy nevozila obrovskou spoustu věcí, kterou bych chtěla někomu předávat nebo třeba i prodávat, takže jsem vždycky ze všech výrobků nejenom ostříhala etikety, ale také nandala do pytlíků, které jsem měla určené na špinavé prádlo – stejně jsem měla vždycky v plánu vše po návratu vyprat, takže nebyl důvod nechávat na oblečení etikety. To je určitě věc, která vám při případné kontrole hodně pomůže. Zastávám totiž názor, že žádné ženě nikdo nemůže nikdy říct, že si sebou vezla příliš mnoho párů bot, kabelek, šatů či prádla. Ať už se daný celník bude tvářit jakkoliv, zkrátka tolik věcí potřebujete. Nicméně pokud to budete mít s cedulkami z obchodu, nedej bože ještě na ramínkách, tak už to ukecáte těžko.

A další můj tip, který se bohužel stal mně jakožto milovnici vína – zjistěte si, kolik litrů vína můžete z dané destinace dovážet. Protože právě kvůli vínu, které jsem si vezla z Kalifornie, jsem byla na kontrole a prohledávali mi obsah několika mých zavazadel, ve kterých jsem měla pochopitelně  nejenom nakoupená vína, ale také spoustu nového oblečení, které jsem si ve Státech koupila. Díky tomu, že jsem měla ze všeho ostříhané cedulky, jsem nakonec z kontroly vyšla jen o jednu láhev chudší. Tak si dávejte pozor nejen na alkohol, ale také tabák, protože ten může upozornit na další obsah vašeho kufru.

Doufám, že toto pro mnohé z vás nebyly nové informace a pokud ano, tak že na toto budete myslet a vyhnete se všem možným nepříjemnostem, které by mohly doprovázet váš přílet s dárečky nebo novými úlovky do šatníku.


SHOP MY LOOK