VLASY

Když jsem zakládala blog, měla jsem v hlavě spoustu nápadů na články. Jak už to tak bývá, s postupem času přicházela lehká prokrastinace, takže k článku o své vlasové péči, který jsem měla rozepsaný od července, jsem se dostala až tento týden.

V několika předchozích článcích i postech na Instagramu jsem zmiňovala, že kvalita mých vlasů je nic moc, a to jim tímto popisem vlastně docela dost lichotím. Z fotografií můžete vidět, že má kštice nemá velkou hustotu. Hned v úvodu je třeba říct, že jsem si své vlasy zničila a poškodila především svým přístupem. Blonďatá barva není moje přirozená. Se zesvětlováním jsem začala poměrně brzo. Během středoškolského studia jsem nenavštěvovala žádná kadeřnická studia ani salony. Upřímně pochybuju, že by Jaruška, která u nás na vsi dělala „ovčí“ trvalou všem, zvládla mé vlasy odbarvit lépe a šetrněji, než jsem to dělala já sama :-) .

Domácím barvením jsem si vlasy totálně „dojebala“, omlouvám se za ten explicitní výraz, ale lépe bych ten žlutý chemlon, se kterým jsem se vydala studovat do Prahy vysokou školu, popsat nemohla. Z výsledků své neodborné péče jsem pochopitelně nebyla nadšená, takže jsem se snažila vlasy co nejvíce vyhladit, aby nebylo roztřepení vidět. Foukala jsem je přes kartáč v předklonu, kvůli objemu, žehlila, což jim samozřejmě zatloukalo další hřebíčky do rakve. Bránila jsem se stříhání, protože jsem chtěla dosáhnout co největší délky, takže vlasy byly velmi zesláblé, v koncích takřka průhledné… Když jsem začala pracovat jako společnice, jednou z prvních investic do úpravy zevnějšku bylo pořízení prodloužených pramenů. Myslím, že jsem napoprvé zvolila metodu kovových kroužků. Vlasy jsem si různými metodami prodlužovala několik let, během kterých jsem pochopila, že se vyplatí investovat spíše do pečujících přípravků než umělých příčesků.

Tím rozhodně nechci říct, že jsem odpůrcem umělých vlasů. Naopak, právě metoda prodlužování keratinem (která se mi nejvíce osvědčila) mi vlasy pomohla výrazně zlepšit. Dosáhla jsem potřebné hustoty, takže jsem vlasy přestala foukat, nechávala jsem je volně schnout a pak jsem jenom zažehlila přechody mezi mými a nastavenými vlasy. Zahuštěné vlasy jsem poprvé sundala, když jsem se chystala na třítýdenní dovolenou v Indonésii. A protože se jednalo o baťůžkářskou dovolenou s kamarády, bylo mi jasné, že nebudu mít komfort luxusních hotelových koupelen, kde bych se mohla o vlasy neustále starat + mě děsilo, že mi při místní vlhkosti vzduchu nikdy pořádně neproschnou. Právě během cestování jsem zjistila, že můj chemlon už není až tak strašný, a rozhodla jsem se, že vlasy chvíli nechám nezahuštěné. Za mikádo do podkovy jsem sklidila od klientů spoustu komplimentů. Mnoho z nich ocenilo, že když mi vjedou rukou do vlasů, nezachytí se o kovové nebo keratinové spoje… Dnes už je to více než dva roky, co jsem se k prodlužku nevrátila. Vlasy mi dorostou maximálně po ramenům, takže střídám různé  polodlouhé střihy.

Snažím se co nejkvalitnější péčí zlepšovat strukturu svého vlastního porostu, jak pečující kosmetikou, tak i různými vitamíny pro podporu růstu a hustoty vlasů. Co se mi osvědčilo nejvíce? Nefénovat, resp. fénovat co nejméně. Zmiňovala jsem svůj postup už v článku o přípravě na schůzku. Snažím se vždycky naplánovat mytí tak, aby mi vlasy uschly do skoro sucha přirozeně, což je vzhledem k hustotě téměř hned…

Natřu se krémem, nalíčím se, a pokud vlasy nejsou suché, tak stihnu ještě pověsit prádlo ..... Výhoda pěti chlupů na hlavě :-)  Poté na ně nastříkám některý za sprejů na objem. V poslední době jsem vyzkoušela na doporučení bloggerky Aji Guhl z německé drogerie, se kterým jsem velmi spokojená. Jinak nedám dopustit na Kérastase Densifique Densimorphose, což je zpevňující péče pro bohatou texturu ve formě pěny, a zelený sprej od stejné značky pro zvětšení a zvýraznění objemu vlasů.

Sprej vás pochopitelně trošku navlhčí, takže pak v předklonu pro dosažení ještě větší hustoty profoukám na střední teplotu, na závěr  studeným vzduchem. Pokud je potřeba, některé prameny přežehlím, popřípadě lehce navlním. Když chci docílit nedbalého rozcuch, sáhnu po pudrovém spreji L'Oréal Professionnel Tecni Art Wild Stylers, který zajišťuje vlasům dlouhotrvající efekt ležérního rozcuchu a navíc dodává výrazný objem.

Do takto upravených čerstvě umytých vlasů vždy stříkám suchý šampon. I přes odbarvení se mi vlasy opravdu hodně mastí a toto je jediná metoda, díky které nemusím mýt vlasy každý den. Navíc sucháč také dodá objem. Suchý šampon, speciálně ten od Batiste, je podle mě vynález, který by si zasloužil Nobelovu cenu. A pokud bych si měla vybrat jeden jediný kosmetický produkt, který bych s sebou měla vzít na pustý ostrov, byl by to právě suchý šampon.

Kromě již zmiňovaného Guhl z drogerie, s jehož výsledky jsem tedy velmi spokojená, preferuju použití hiendových přípravků. Šampony, kondicionéry i masky po čase střídám. Velký vliv na to má i doporučení kadeřnice, kterou aktuálně navštěvuji. Vždy se ale vracím k řadě Kérastase Densifique Fondant Densité, která je určena pro vlasy viditelně postrádající hustotu.

Při návštěvě Toronta jsem objevila značku Joico Body Lux, na kterou nedám dopustit. Jejich kondicionér a šampon z řady pro objem a hustotu jsou další stálice v mojí koupelně.

I rychle se mastící vlasy potřebují péči, speciálně konečky. Volím výživné masky Kérastase a L’Oréal Professionnel. Masku nanesu pouze na spodní polovinu délky vlasů, nikdy po celé délce. Z těch na fotu mám nejraději posilující masku proti lámavosti vlasů Série Expert Inforcer, tyrkysová maska Kérastase Resistance Thérapiste je rovněž skvělá a Série Expert Absolut Repair Lipidium - regenerační maska pro velmi poškozené vlasy je velmi hutná a poměrně těžká, tzn. používám ji spíše občas.

Samozřejmě čas od času opět zatoužím po tom hustém dlouhém copu a vlasech do půl zad. Ale pak si vždy vzpomenu na to zdlouhavé schnutí, které mě vzhledem k mému častému sportování výrazně zdržovalo, a občas jsem měla pocit, že si svůj čas plánuji podle toho, aby moje vlasy stihly uschnout.


SHOP MY LOOK