STRAVOVÁNÍ

Dnešní článek je tak trošku na přání, protože několik z vás mi psalo, jak si udržuji postavu při častých večeřích v restauracích společně s vínem, se kterým se tak ráda fotím :-) Já osobně vnímám jídlo jako velmi důležitý bod/pilíř péče o naši tělesnou schránku, nepatřím mezi zástance extrémních diet, nikdy jsem ani žádnou dietu nedržela, naopak výborné jídlo miluju. Mé stravovací návyky jsou nepravidelné, což asi nemusím zmiňovat a neustále se vyvíjejí, i když to možná podle Insta profilu nevypadá (nějak mi nepřijde zajímavé fotit, jak chroupu mrkev nebo papriku). Obsah mojí ledničky je velmi zdravý, ráda vařím a snažím se stále objevovat nové "fit" recepty, popřípadě proteinové suplementy.

Ráno se potřebuji nasnídat. Mám vyzkoušené, že čím vydatnější a kvalitnější snídani sním, tím lépe během celého dne jím. Na hotelech je to snadné, miluju po ránu fresh džus, černý čaj s citronem a velkou kávu se spoustou mléka. Vajíčka dělají všude, nejlepší je samozřejmě omeleta pouze z bílků, ale co si budeme povídat, „eggs benedict“ se občas nedá odolat. Místo přílohy ve formě pečiva si dávám zeleninu, ať už čerstvou, nebo grilovanou. Pokud daný hotel nebo restaurace nabízí, mám ráda nejrůznější smoothies.

Doma řeším snídaně velmi obdobně, akorát bez fresh džusu, s tím se mi nechce dělat. Buď si udělám vajíčka se zeleninou, nebo smoothie (smíchám polovinu nízkotučného tvarohu, vodu, borůvky, maliny, ostružiny společně s jednou dávkou proteinu, chia, někdy přidám BCAA). Opravdu výjimečně se mi na meetingu stává, že můj společník nesnídá, spíše je časté, že dotyčný musí z pracovních důvodů odejít dříve a já jdu na snídani sama. Každopádně vždy se snažím mít u sebe proteinovou tyčinku, kterou tedy ke snídani fakt nemusím, ale jako nouzové řešení poslouží.

V rámci fitness režimu a doporučení trenéra jsem jednu dobu zkoušela jíst pětkrát denně, ale nevyhovuje mi to, proto jsem se vrátila k osvědčenému režimu snídaně–oběd–večeře. Obědvám doma i při cestování velmi podobně: salát, sushi, ryba, steak. Jako přílohu rýži nebo zeleninu. Naopak večeře jsou velmi odlišné. Když jsem doma, objednám si sushi, nebo si udělám salát, když nestíhám, nemám problém skřupat dvě červené papriky a jsem spokojená. Červená paprika je moje nejoblíbenější zelenina, obsahuje spoustu vitaminu C a já nemám problém si ji pouze omýt a okusovat jako jablko.

Při schůzkách nebo cestování jsou večeře mnohem vydatnější. Většina mužů moc neholduje zdravému životnímu stylu. Celý den nestíhají jíst a večer se chtějí nacpat. Řeším to proto tak (neboť ze zkušeností vím, že vždycky to tak bude ;) ), že si dám lehčí oběd (salát) a večer si vyberu buď rybu, nebo steak. Samozřejmě to, co jsem vám popsala, je ideální jídelníček. I já však často hřeším. Nejhorší pro mě je odolat couvertu – pečivo, speciálně pokud se jedná o domácí, které přinesou před hlavním chodem s nějakou výbornou pomazánkou nebo slaným máslem. Mňam…

Těstoviny mi nedělají dobře, takže je z jídelníčku, stejně jako pizzu, striktně vynechávám. Jedinou výjimku učiním vždycky dvakrát na podzim (přestože vím, jak mi druhý den bude), a to když je sezona černých lanýžů, které podle mě nejlépe chutnají na špagetách, nebo jiných těstovinách.

Ovoce jím většinou pouze ráno, přes den ani nemám moc chuť, maximálně v létě na meloun... Takže se dá říct, že mým největším kalorickým prohřeškem je alkohol. Především víno (ať již červené, bílé nebo perlivé), tvrdý alkohol i koktejly piju opravdu výjimečně a povětšinou pod tíhou okolností. Zato skleničce bublin nikdy neodolám, nepiju ani na žal, nebo ze stresu, ale protože mi to chutná. Cestování spojené s ochutnávkou vín, kterou jsem zažila v Napa Valley i Jihoafrické republice, patří mezi mé nejlepší dovolenkové zážitky ever.  K výborné večeři, obědu, a co si budeme povídat, k dobré hotelové snídani prostě sklenka podle mého patří.

Neříkám, že mé stravovací návyky by výživový poradce hodnotil na výbornou, nicméně mně, a především mému tělu, tento způsob stravování vyhovuje.

Štíhlost mám naštěstív genech, takže pokud lehce přiberu, vím, že za to může pečivo a sladké, které jsem si při pozdních večeřích neodpustila (výlet do Salcburgu byl opravdu kaloricky výživný, sachru a kaiserschmarrn na fotce, zkrátka nešlo odolat :). Mám vyzkoušené, že pro návrat na moji váhu, stačí přidat více pohybu, odolat dezertnímu lístku a je to!


SHOP MY LOOK