ŠATY

„Je to pravda odvěká, šaty dělaj člověka“, určitě text téhle poměrně známé písničky z dílny Jana Wericha znáte. Protože dnešní článek bude o šatech, dovolila jsem si ho v úvodu použít. Děkuju za pochvalné komentáře i zprávy, které mi chodí na fotografie v šatech, které teď na sociálních sítích častěji postuji. Nejrůznější šaty, společenské, dlouhé, krátké, na denní nošení i ležérní nebo sportovnější tvoří velkou část mého šatníku už dlouhou dobu. Možná to díky posledním fotkám vypadá jako nějaká novinka, ale rozhodně tomu tak není. Když jsem s blogem začínala, tak jsem chtěla psát především o svém již bývalém tajném životě společnice, takže jsem psala o všem, co s tím souviselo, a oblečení jsem věnovala pouze jeden článek, který byl zaměřený na to, jak se oblékám na meetingy. Nikdy jsem neměla rozdělený šatník na ten „pracovní“ a civilní. Všechny kousky, které jsem nosila dříve na meetingy, nosím ráda dál, a platí to samozřejmě i pro šaty.


Dlouhou dobu jsem nebyla sukňový, natož šatový typ. Na většině fotek z dětství jsem v teplákách nebo nějakých kalhotách, protože to nejspíš bylo praktické- jak by řekla moje maminka, na vesnici nebylo zvykem holčičky nějak čančat. Takže z dětství jsem si rozhodně návyk hezkého oblékání či nošení šatů nepřinesla. Velmi dobře si pamatuji, že mi extrémně vadilo, co jsem byla nucená nosit. Vážně si vzpomínám, že už na základce jsem byla nespokojená s obsahem skříně, který spadal do kompetence mých rodičů. Neuvěřitelně jsem se těšila, až se budu moct oblékat sama, respektive si vydělávat na brigádách a kupovat věci, co se mi líbí. Když se mi konečně tahle možnost naskytla, tak jsem si nakoupila džíny, trika a topy. Kvalitu vůbec zmiňovat nebudu, a to vzhledem k tomu, že jsem tehdy nakupovala převážně v Kenvelu a Takku, tak myslím, že to není třeba dál komentovat.


Můj styl se nezměnil hned s příchodem do Prahy, chvilku mi trvalo, než jsem dospěla k některým věcem :) . Jako, že je například lepší mít pár hezkých věcí než plnou skříň hadrů, které mi vlastně ani nečiní radost nosit. Ze začátku jsem šla po kvantitě a přiznávám, spousta těch věcí měla i lacině vulgární střihy. Ale myslím, že to je proces, kterým si v průběhu života projde mnoha z nás. Časem jsem pochopila, že je lepší kvalita než kvantita. A i když jsem pak zaplnila skříně hezkými a zajímavými kousky, pořád jsem měla pocit, že to není ono, něco tomu chybí. Věčně jsem nerozhodně postávala před skříní nebo jsem si nespokojeně prohlížela věci, které jsem si zabalila s sebou do kufru s pocitem, že mi něco chybí. Přesně si pamatuji ten, jak se říká, „aha moment“, kdy mi to došlo. Letěla jsem z nějakého meetingu, byl to let od ČSA, protože nabízeli při vstupu na palubu Mladou frontu a v ní byla příloha Ona Dnes, kvůli které jsem si to mimochodem vzala. A tam byl rozhovor s módní návrhářkou Beatou Rajskou, pro mě opravdu osudový. Pokoušela jsem se ho dohledat, abych ho sem mohla vložit, ale pravděpodobně není v online verzi k dispozici. Takže bohužel neposkytnu po těch letech přesnou a doslovnou citaci. Hlavní myšlenka, která mi z rozhovoru utkvěla, byla pasáž o šatech. Beata Rajská tam popisovala, že je velmi ráda nosí, protože nemusí řešit, jak to k sobě ladí, sáhne po šatech, má vybráno atd… A v tu chvíli mi to secvaklo. Pořád jsem měla pocit, že mi věci k sobě perfektně neladí. Když jsem jela monobrand (celý outfit od jedné značky), tak mi to zase přišlo nudné a takové nenápadité. Občas jsem se cítila málo oblečená v tom smyslu, že by si daná událost zasloužila víc, nebo velmi často jsem si přišla overdressed, protože jsem měla velmi společenskou halenku z hedvábí a na danou akci by byla např. dostačující košile. Samozřejmě jsem tohle řešila hodně kvůli meetingům a cestování, protože jsem velmi často netušila, koho potkám, jaký dresscode bude očekávat. Samozřejmě jsem se vždy ptala, ale kolikrát je něco psáno na pozvánce, ale outfity přítomných hostů tomu neodpovídají, člověk si pak připadá moc nápadně. Já mám pozornost i obdivné pohledy moc ráda, ale někdy se to zkrátka nehodí.
Skutečně, byť v tom rozhovoru nebylo napsáno nic ohromujícího, mně to v ten okamžik zapadlo do sebe a začala jsem kupovat šaty, šatičky a vlastně jsem s tím nepřestala.


 
NOŠENÍ ŠATŮ NA DENNÍ, VEČERNÍ, ZKRÁTKA JAKKÉKOLIV NOŠENÍ VÍC NEŽ DOPORUČUJI.
 
Samozřejmě nechodím pouze v šatech a tím, že hodně sportuji, tak jsem velmi často i v legínách a nemám s tím vůbec žádný problém, cítím se v nich taky dobře.
Proč jsem si nošení šatů tak zamilovala, jaké v tom spatřuji výhody?
 
1.)   ÚSPORA ČASU – to je nejlepší, žádné kombinace, složité ladění, „matchymatchy“ prádlo, punčochy, šaty a maximálně kabát a jdu.
2.)   ŽENSKOST – už jsem tu o tom párkrát psala. Přijde mi, že se ženskost i to, co dělá ženu ženou, v dnešní společností lehce vytrácí, tím nechci říct, že se chci vrátit o x let zpátky, kdy ženy neměly ani volební práva, to rozhodně ne. Jsem za veškeré pokroky velmi ráda, ale myslím, že některé atributy ženství bychom si měly více hýčkat jako nošení šatů, sukní, podpatků a krásného prádla… 
3.)   ELEGANCE – stejně jako mám pocit, že se vytrácí ženskost v dnešním oblékání, tak lehce postrádám eleganci u obou pohlaví, nejenom u žen. Taky se mi líbí mikiny, tenisky, džíny, ale jen někdy… Vůbec se mi nelíbí současné trendy volných „hadrů“ opraného vzhledu doplněných keckama (nezáleží na tom jakými), elegantní šaty jsou šaty…
4.)    SILUETA – za dokonalou postavou se honí celý život většina z nás, pak to spousta žen doslova zabije oblečením. Typickým příkladem jsou kalhoty či džíny (o tom, jak pasují, se nebudu rozepisovat :) s halenou či svetrem, ve kterém pak dotyčná vypadá mnohem neforemněji. Dobře střižené a vhodně zvolené šaty vytvoří krásnou siluetu postavy, i když nemáte velikost XS nebo S.
5.)    POHODLÍ – pokud mám celý den někde chodit po městě, sedět v kanceláři nebo pobíhat, tak mi jsou šaty na těle rozhodně příjemnější, nemusím neustále koukat, co mi kde sjíždí, kouká atd. (nevýhoda postavy ve tvaru přesýpacích hodin)
6.)   IDEÁLNÍ NA CESTY – to asi zmiňovat nemusím, za mě nejsnadnější balení na dovolenou, večerní šaty, pak nějaké plážové a lehké šatky na den, boty, tašky, doplňky a je to hotovo. S šaty bez přehánění ušetřím půlku místa v kufru, než když ke každým kraťasům či sukni vezu pásek a ladící top.

 

KDE NAKUPUJI ŠATY

Každý máme jiný vkus, postavu i preference při nákupu šatů, takže vkládám pro inspiraci, obchody a značky, ve kterých ráda nakupuji a jaký typ šatů volím. Většinu šatníku mám nakoupenou v zahraničí, čímž nechci říct, že se v Čechách nedají sehnat, ale vzhledem k tomu, že posledních x let jsem strávila na cestách, tak jsem během nich i nakupovala. Krom toho, že není lepšího suvenýru než toho kraječkového či jiného kousku do šatníku, si moc ráda oblékám věci a vzpomínám, kde jsem si je pořídila.
Nejsem typ, kterému sluší módní trendy, spíš volím jednoduchou nadčasovou klasiku, kterou doplním něčím trendy. Preferuji jednobarevné šaty v zajímavém střihu, vzory, potisky moc nemusím, i když občas udělám výjimku u šatů Ted Baker, či Pietro Filipi.

 

SEVEROAMERICKÝ KONTINENT
Za mě nejlepší místo na nákupy, ze kterého pochází ¾ mého šatníku. Mám moc rádu Kanadu – především Toronto, Kanaďany a Holt Renfrew - obchodní dům snů, který bych si nejraději odnesla celý domů. Dalším mojí srdcovkou, která také pochází ze země javorového listu je značka Judith & Charles. Moje dvoje asi nejoblíbenější šaty pochází právě od nich.

Spousta krásných kousků, především s ¾ rukávem obepínajících siluetu mám ze Spojených států, nakoupenou buď v outletech nebo v Macy´s. Jedná se o značky Ralp Lauren , Ivanka Trump ( bohužel už nevznikají nové kolekce, ale některé kousky se dají pořád sehnat) a Calvin Klein, jsou to takové elegantnější denní šaty.

Různé sexy kousky, na večer, do baru a tak… Mám pořízené buď ve slevách nebo také v outletech od značek BCBGMAXAZRIA, Guess by Marciano, Hervé Léger. Pokud se nejednalo dárek, kde jsem cenu neřešila :), většinu šatníku mám nakoupenou ze slev či outletů, vůbec se za to nestydím. Preferuji výhodné nákupy, u některých značek typu Hervé, vůbec nechápu, že je někdo ochotný v pražském butiku takovou částku zaplatit, když i na online obchodě se to dá pořídit s doručením do ČR mnohem levněji.
Není to tak, že nakupuji výhradně zlevněné zboží, ale tím, že mám široký šatník, který disponuje kousky snad pro všechny příležitosti, tak nemám potřebu, koupit všechno hned a klidně si počkám. Ale samozřejmě, občas mi něco padne do oka, odnáším to zvesela v papírové tašce domů, bez ohledu na cenu – ale obecně se snažím o „smart shopping“.


EVROPA


Finsko
Myslím, že už jsem na IG párkrát zmiňovala, že zbožňuju finský Stockmann, který cenově nespadá do kategorie „smart shoping“, ale mají zde úžasný výběr od nejrůznějších značek, spoustu kolekcí a modelů, které u nás nejsou k sehnání, takže je nenosí každý druhý a v období slev (nejlepší je leden a červenec) se dá nakoupit za příjemné (neříkám teda levné :) ceny.

Velká Británie
Vím, že spousta lidí opěvuje britský Harrod´s, je to bezpochyby úchvatný módní dům, ale já jsem vždy lépe pořídila v Selfridges & Co, především celé patro věnované spodnímu prádlu, kde najdete snad všechny méně i více známé značky je boží, jestli si nějak představuju ráj, tak přesně takhle :) kraječky, všude kam se podíváš…

Itálie
Návrhářku Elisabettu Franchi jsem objevila kdysi v Římě, ale její modely už jsou dostupné v několika obchodech v Praze, na Pařížské má i celý butik. Krom zajímavých šatů, má v každé kolekci i elegantní netradičně zdobená body.

Česká Republika
Ně kolikatery šaty mám od české značky Infinite, která se šije v Říčanech u Prahy, mají skvělé zpracování i kvalitní materiály, ale poslední kolekce, se mi už tolik nelíbí, i když třeba tyhle bílé šatky s páskovými sandálky budou v létě někde na promenádě rozkošné.
Je to už taková moje tradice, že na podzim si v outletu (buď online nebo ve Fashion Areně) koupím hedvábné letní šaty od Pietro Filipi. Jsou tak krásně prodyšné a materiál se nádherně nese, že mi nevadí ani květinový vzor, který na některých z nich je. Nechce se mi dávat za letní dlouhé šaty do města 8 - 9 000,-, takže je pořizuji vždy po sezóně.

Občas samozřejmě zabrousím na stránky About You, Zalanda nebo i Zary, kde ráda nakoupím, ale nepovažuji to za základ šatníku, protože cena odpovídá kvalitě.

 

Lucka  ♥

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na titulní fotce:  Šaty Ralph Lauren starší kolekce

 

 


SHOP MY LOOK